Maisto papildų „Linčži“ ir eliksyro „Feniksas“ komplekso įtaka sportininkų organizmui

Maisto papildų „Linčži“ ir eliksyro „Feniksas“ komplekso įtaka sportininkų organizmui

Prof. habil. dr. Kazys Milašius, prof. dr. Rūta Dadelienė

Lietuvos edukologijos universitetas

 

Santrauka

Kai kuriais sportinės veiklos etapais, esant dideliems fiziniams krūviams, sportininkų maistas papildomas didesnės biologinės vertės produktais. Tačiau plačiai vartojami maisto papildai ne visada suteikia laukiamą efektą, nes juose esančios biologiškai aktyvios medžiagos neretai sukelia šalutinį poveikį, nesugeba iki galo atlikti viso organizmo bioreguliacijos. Ieškoma natūralių, biologiškai aktyvių maisto medžiagų turinčių produktų. Vieni tokių yra maisto papildai, gaminami iš kordicepso (lot. Cordyceps sinensis, liet. grūdmenė) ir linčži (lot. Gonoderma lucidum, liet. tikrinis blizgutis), šiitake (lot. Lentinus edodes, liet. valgomasis dantenis) grybų. Per pastaruosius 30 metų vis didėjantis pasaulio mokslininkų ir klinikos praktikų dėmesys gydomiesiems grybų preparatams susijęs su tuo, kad buvo pastebėtas unikalus imunomoduliacinis ir citoprotekcinis gydomųjų grybų ekstraktų vartojimo efektas.

Apžvelgus literatūros šaltinius nekyla abejonių dėl grybų Cordyceps sinensis ir Gonoderma lucidum bei iš jų pagaminto eliksyro „Feniksas“ vartojimo naudos gydant susirgimus įvairiomis ligomis. Tačiau darbų, kuriuose būtų nagrinėjama šių maisto papildų įtaka sveikų sportuojančių žmonių organizmui, dar nepakanka. Mūsų darbo tikslas buvo ištirti „Fohow Health Products Co“ firmos gaminamo natūralaus maisto papildo „Linčži“ kapsulių ir eliksyro „Feniksas“ komplekso vartojimo įtaką sportininkų organizmui.

Tyrimai, kuriais buvo siekiama nustatyti, kokią įtaką Kinijos firmos „Fohow“ gaminamų „Linčži“ kapsulių ir eliksyro „Feniksas“ kompleksas daro sportininkų organizmo fiziniam ir funkciniam pajėgumui, kraujo morfologiniams ir biocheminiams pokyčiams, buvo atlikti su Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) kūno kultūros specialybės studentais, kurie mokymąsi derina su treniruotėmis. Tyrimuose dalyvavo 20–23 metų 28 tiriamieji. Jie buvo suskirstyti į dvi grupes: eksperimentinę ir kontrolinę. Eksperimentinės grupės, kurią sudarė 15 tiriamųjų, nariai 20 dienų vartojo maisto papildų kompleksą, kurį sudarė viena 620 mg svorio „Linčži“ kapsulė ir 30 ml eliksyro „Feniksas“. Kontrolinės grupės, kurią sudarė 13 tiriamųjų, nariai jokių maisto papildų nevartojo. Pirmasis tyrimas buvo atliktas prieš maisto papildų komplekso vartojimą, antrasis tyrimas – praėjus 4–5 dienoms po 20 dienų trukmės maisto papildų komplekso vartojimo. Buvo nustatyti fizinio išsivystymo, raumenų galingumo įvairiose energijos gamybos zonose, psichomotorinių funkcijų, funkcinio pajėgumo, kraujo morfologiniai ir biocheminiai rodikliai. Tyrimų duomenys apdoroti matematinės statistikos metodais.

Tyrimo rezultatai parodė, kad 20 dienų trukmės natūralių, biologiškai aktyvių medžiagų turinčių maisto papildų „Linčži“ ir eliksyro „Feniksas“ komplekso vartojimas turėjo teigiamą įtaką tiriamųjų vienkartinio raumenų susitraukimo galingumui, anaerobiniam alaktatiniam-glikolitiniam galingumui, kuris per eksperimentinį laikotarpį padidėjo statistiškai patikimai. Maisto papildų kompleksas teigiamai veikė tiriamųjų kraujotakos ir kvėpavimo sistemos funkcinę būklę. Eksperimentinės grupės narių, vartojusių maisto papildų kompleksą, Rufjė indeksas pagerėjo nuo 6,4 ± 0,6 iki 4,4 ± 0,7, o ramybės pulso dažnis sumažėjo vidutiniškai nuo 65,6 ± 1,7 iki 58,9 ± 2,0 k./min. Po standartinio fizinio krūvio pulso dažnis sumažėjo nuo 128,5 ± 2,4 iki 118,4 ± 2,5 k./min (p < 0,01). Sportininkų aerobinis pajėgumas dėl maisto papildų komplekso vartojimo padidėjo – VO2max pakito nuo 42,0 ± 8,2 iki 49,7 ± 7,8 ml/min/kg (p < 0,05). Per eksperimentinį laikotarpį kraujo morfologiniai ir biocheminiai rodikliai kito nedaug. Visi tiriami kontrolinės grupės narių rodikliai per eksperimento laikotarpį pakito mažiau.

Raktažodžiai: maisto papildai, „Linčži“, eliksyras „Feniksas“, fizinis darbingumas, funkcinis pajėgumas.

 

Įvadas

Pilnavertė sportininkų mityba, aprūpinanti organizmą reikiamais maisto komponentais ir visomis kitomis reikalingomis medžiagomis, ypač tomis, kurių organizmas pats nesintetina, apsaugo intensyviai funkcionuojantį organizmą nuo priešlaikinio audinių susidėvėjimo ir padeda jam pereiti į naują, kokybiškai aukštesnį funkcinį lygį (Hultman, Greenhaff, 1992). Rengiant didelio meistriškumo sportininkus aktualu turėti moksliškai pagrįstas rekomendacijas apie konkretaus maisto papildo vartojimo galimybes, atsižvelgiant į sportininkų amžių, lytį, sportinį meistriškumą, sportinės veiklos specifiškumą (Jeukendrup, Gleeson, 2010).

Kai kuriais sportinės veiklos etapais, esant dideliems fiziniams krūviams, sportininkų maistas papildomas didesnės biologinės vertės produktais. Tačiau plačiai vartojami maisto papildai ne visada suteikia laukiamą efektą, nes jose esančios biologiškai aktyvios medžiagos neretai sukelia šalutinį poveikį, nesugeba iki galo atlikti viso organizmo bioreguliacijos (Maughan et al., 2007). Siekiant to išvengti, ieškoma natūralių, biologiškai aktyvių maisto medžiagų turinčių produktų. Vieni tokių yra maisto papildai, gaminami iš kordicepso (lot. Cordyceps sinensis, liet. grūdmenė) ir linčži (lot. Gonoderma lucidum, liet. tikrinis blizgutis), šiitake (lot. Lentinus edodes, liet. valgomasis dantenis) grybų (Kuo et al., 2001; Gupta, Neg, 2010; Wasser, 2010). Per pastaruosius 30 metų vis didėjantis pasaulio mokslininkų ir klinikos praktikų dėmesys gydomiesiems grybų preparatams susijęs su tuo, kad buvo pastebėtas unikalus imunomoduliacinis ir citoprotekcinis gydomųjų grybų ekstraktų vartojimo efektas (Lei et al., 1992).

Kordicepso, tikrinio blizgučio (linčži), valgomojo dantenio (šiitake) grybų sudėtyje yra daug mikro ir makroelementų, fermentų, nepakeičiamųjų aminorūgščių, nesočiųjų riebiųjų rūgščių. Kadangi vitaminų ir mineralų kiekiai juose nėra dideli, todėl šie maisto papildai negali sukelti perdozavimo simptomų. Nustatyta, kad biologinis kordicepso veiksmingumas siejamas su unikaliu jame esančių polisacharidų kompleksu. Kordicepso preparatai atnaujina ir sureguliuoja visas organizmo ir jo sistemų funkcijas, taip pat paskatina jų savireguliacijos mechanizmus, suaktyvina daugelį ląstelinių reakcijų ir dėl to padidėja organizmo atsparumas ekstremaliems veiksniams (Liu et al., 1998; Koh et al., 2003). Pastaruoju metu sportininkų mityboje vis plačiau vartojamas kultūriniu būdu išaugintas kordicepsas, iš kurio gaminami preparatai (Cordymax Cs4), skirti ištvermei didinti, gyvybingumui skatinti ir nuovargiui mažinti (Nicodemus et al., 2001; Zhu, Ripe, 2004; Chen et al., 2010).

Tikrinio blizgučio (linčži grybo) cheminė sudėtis taip pat yra ypatinga. Šio grybo baltymuose yra visų nepakeičiamųjų ir labiausiai paplitusių pakeičiamųjų aminorūgščių bei amidų, o riebaluose daugiausia yra polinesočiųjų riebalų rūgščių, C ir D vitaminų bei mineralų – kalcio, fosforo, geležies. Palyginus su kitomis vaistažolėmis ir grybais, šio grybo sudėtyje yra daugiau aktyviau veikiančių polisacharidų. Tik šios rūšies grybai yra ganoderų rūgščių, kurių molekulinė struktūra panaši į steroidinių hormonų, šaltinis. Ganoderų rūgštys pasižymi antialerginiu poveikiu ir pagerina deguonies pasisavinimą (Boh et al., 2007). „Linčži“ maisto papildas kartu yra gamtinis, tonizuojamasis ir adaptogeninis preparatas. Jo tonizuojamasis poveikis stiprina organizmą, o adaptogeninis – padeda įveikti stresą, gerina sveikatą ir normalizuoja organizmo funkcijas. Jis ne tik sustiprina kai kuriuos sergančiųjų vėžiu imuninio atsako komponentus, bet ir slopina sergančiųjų autoimuninėmis ligomis patologinius imuninės sistemos pokyčius (Saltarelli et al., 2009).

Eliksyras „Feniksas“, kaip biologinis žmogaus imuninės sistemos reguliatorius, taip pat pasižymi stipriu poveikiu žmogaus organizmui. Plačiai vartojamas kaip veiksminga profilaktikos priemonė, taip pat sergant onkologinėmis, širdies ir kraujagyslių bei kitomis lėtinėmis ligomis. Jis tinka vartoti esant bendrajam organizmo išsekimui, autoimuninėms ligoms (Jones, Janardhanan, 2000; Sheena et al., 2005; Stojkovic et al., 2014). Tikslingas yra sezoninis preparato vartojimas – pavasarį ir rudenį.

Gaminant eliksyrą „Feniksas“ naudojami kininis kordicepsas (Cordyceps sinensis), linčži (Ganoderma lucidum), aromatingasis grybas (Lentinus edodes), jauni bambukų ūgliai (Bambusa longispiculata) ir Himalajų medus. Apžvelgus literatūros šaltinius nekyla abejonių dėl grybų Cordyceps sinensis ir Gonoderma lucidum bei iš jų pagaminto eliksyro „Feniksas“ vartojimo naudos gydant susirgimus įvairiomis ligomis. Tačiau darbų, kuriuose būtų nagrinėjama šių maisto papildų įtaka sveikų sportuojančių žmonių organizmui, dar nepakanka.

Darbo tikslas – ištirti „Fohow Health Products Co“ firmos gaminamo natūralaus maisto papildo „Linčži“ kapsulių ir eliksyro „Feniksas“ komplekso vartojimo įtaką sportininkų organizmui.

Tyrimo metodai ir organizavimas

Tyrimai, kuriais buvo siekiama nustatyti, kokią įtaką Kinijos firmos „Fohow“ gaminamo „Linčži“ kapsulių ir eliksyro „Feniksas“ kompleksas daro sportininkų organizmo fiziniam ir funkciniam pajėgumui, kraujo morfologiniams ir biocheminiams pokyčiams, buvo atlikti su Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) kūno kultūros specialybės studentais, kurie mokymąsi derina su treniruotėmis. Tyrimuose dalyvavo 20–23 metų 28 tiriamieji. Jie buvo suskirstyti į dvi grupes, abiejų grupių tiriamųjų fizinio išsivystymo rodikliai buvo adekvatūs. Eksperimentinės (E) grupės, kurią sudarė 15 tiriamųjų (kūno masė 79,1 ± 9,7 kg, KMI 23,7 ± 2,3), nariai 20 dienų vartojo maisto papildų kompleksą, kurį sudarė viena 620 mg svorio „Linčži“ kapsulė ir 30 ml eliksyro „Feniksas“. „Linčži“ kapsulėje buvo 400 mg linčži grybo (Ganoderma lucidum) miltelių ir 220 mg kininio kordicepso (Cordyceps sinensis)

micelio miltelių. Eliksyro „Feniksas“ turinį sudarė: 75 % (22,5 g) kininio kordicepso (Cordyceps sinensis) ekstraktas, 6 % (1,8 g) linčži (Ganoderma lucidum), 6 % (1,8 g) šiitake (Lentinus edodes), 5 % (1,5 g) jaunų bambukų ūglių ekstraktas (Bambusa longispiculata), 8 % (2,4 g) Himalajų medus, konservantas kalio sorbatas.

Kontrolinės grupės (K), kurią sudarė 13 tiriamųjų (kūno masė 78,9 ± 8,7 kg; KMI 23,5 ± 2,3), nariai jokių maisto papildų nevartojo.

Eksperimentinės ir kontrolinės grupių studentai gyveno įprastą gyvenimą, lankė paskaitas, pasirinktų sporto šakų treniruotes. Jų fizinio krūvio apimtis siekė 8–12 val. per savaitę. Eksperimentas buvo atliekamas LEU Sporto mokslo instituto laboratorijoje. Tyrimui atlikti buvo gautas studentų sutikimas dalyvauti tyrime.

Pirmasis tyrimas (1) buvo atliktas prieš maisto papildų komplekso vartojimą, antrasis tyrimas (2) – praėjus 4–5 dienoms po 20 dienų trukmės maisto papildų komplekso vartojimo. Buvo nustatyti fizinio išsivystymo, raumenų galingumo įvairiose energijos gamybos zonose, psichomotorinių funkcijų, funkcinio pajėgumo, kraujo morfologiniai ir biocheminiai rodikliai. Fizinis išsivystymas tirtas pagal standartines metodikas. Išmatuotas tiriamųjų ūgis, kūno masė,

nustatytas kūno masės indeksas (KMI).

Raumenų galingumui nustatyti taikyti vienkartinio raumenų susitraukimo galingumo (VRSG), anaerobinio alaktatinio raumenų galingumo (AARG), anaerobinio alaktatinio-glikolitinio galingumo (AAGG) testai. Psichomotorinėms funkcijoms vertinti naudoti psichomotorinės reakcijos laiko (PRL) ir centrinės nervų sistemos paslankumo (judesių dažnio – j. d. – per 10 s) nustatymo metodai.

Kraujotakos sistemos funkcinis pajėgumas įvertintas dozuoto standartinio fizinio  krūvio  testu  (30 atsitūpimų per 45 s) registruojant ramybės pulso dažnį (PD), PD iškart po krūvio ir po 1 min poilsio. Iš šių duomenų buvo apskaičiuotas Rufjė indeksas (RI). Apie tiriamųjų aerobinį pajėgumą spręsta pagal VO2max rodiklio, nustatyto dujų analizatoriumi

„Oxycon Mobile“ (Vokietija), kaitą. Visi šie  tyrimo

metodai aprašyti Skernevičiaus ir kt. (2004).

Prieš maisto papildų vartojimą ir po jo nustatyta hemoglobino (Hb) koncentracija tiriamųjų kraujyje, jo hematokritas (Ht), cholesterolio (CHL) ir trigliceridų (TG) kiekis.

Tyrimų duomenys apdoroti matematinės statistikos metodais. Duomenų kaitos patikimumui įvertinti taikytas Stjudento (Student) t kriterijus. Skirtumas laikytas statistiškai reikšmingu, kai p < 0,05.

Tyrimo rezultatai

Atlikus trumpai trunkančio darbo galingumo tyrimus paaiškėjo, kad eksperimentinės grupės tiriamųjų, vartojusių „Linčži“ ir eliksyro „Feniksas“ kompleksą, santykinis VRSG padidėjo nuo 24,6 iki 25,2 W/kg, tačiau šio rodiklio padidėjimas buvo statistiškai nepatikimas (1 lentelė). Analogiškai kito ir AARG, jis padidėjo nuo 16,9 ± 1,3 iki 17,2 ± 1,3 W/ kg. Psichomotorinių funkcijų rodikliai taip pat turėjo tendenciją gerėti. Kontrolinės grupės tiriamųjų VRSG, AARG ir psichomotorinių funkcijų rodiklių pokyčiai buvo dar mažesni.

  • lentelė

Sportininkų, vartojusių maisto papildo „Linčži“ ir eliksyro

„Feniksas“ kompleksą ir jo nevartojusių, raumenų galingumo ir psichomotorinių reakcijų rodiklių kaita (X ± S)

 

Tyrimai

Tiriamųjų grupės

VRSG

AARG

 

PRL (ms)

Judesių dažnis (k./10 s)

W/kg

W/kg

E

24,6 ± 4,3

16,9 ± 1,3

170,6 ±

81,7 ± 9,3

1

16,4

K

25,4 ± 3,0

15,9 ± 0,8

171,9 ±

84,8 ± 11,5

15,8

E

25,2 ± 4,3

17,2 ± 1,3

168,9 ±

82,9 ± 9,0

2

14,7

K

25,5 ± 5,1

15,9 ± 1,1

173,3 ±

82,1 ± 12,7

13,7

Skirtumo patikimumas p

1–2

E

0,353

0,281

0,386

0,361

K

0,469

0,446

0,414

0,292

 

Labai svarbią informaciją apie sportininkų, vartojusių natūralių, biologiškai aktyvių maisto papildų

„Linčži“ ir eliksyro „Feniksas“ kompleksą, būklę teikė mišraus anaerobinio alaktatinio-glikolitinio raumenų galingumo tyrimas. Iš tyrimo rezultatų matyti, kad eksperimentinės grupės narių absoliutusis galingumas padidėjo vidutiniškai nuo 1042,5 ± 33,8 iki 1130,6 ± 34,1 W (p < 0,05) (2 lentelė). Santykinis maksimalus momentinis galingumas padidėjo vidutiniškai nuo 13,3 ± 0,6 iki 14,5 ± 0,6 W/kg, tačiau šis padidėjimas nebuvo statistiškai patikimas. Absoliutusis vidutinis 30 s darbo trukmės galingumas padidėjo nuo 730,4 ± 20,8 iki 798,1  ± 21,3  W/kg,  o santykinis šios trukmės darbo galingumas – nuo 9,3 ± 0,3 iki 10,2 ± 0,4 W/kg. Abiejų šių rodiklių padidėjimas buvo statistiškai patikimas (p < 0,05). Laktato koncentracija eksperimentinės grupės tiriamųjų kraujyje po 30 s trukmės krūvio kito nedaug,

truputį sumažėjo – vidutiniškai nuo 12,9 ± 1,3 iki 12,8 ± 1,7 mmol/l.

Kontrolinės grupės tiriamųjų anaerobinio alaktatinio-glikolitinio galingumo rodikliai kito mažai. Nustatyta šių rodiklių gerėjimo tendencija, tačiau šie pokyčiai buvo statistiškai nepatikimi.

  • lentelė

Sportininkų, vartojusių maisto papildo „Linčži“ ir eliksyro

„Feniksas“ kompleksą ir jo nevartojusių, anaerobinio alaktatinio-glikolitino galingumo rodiklių kaita (X ± S)

 

Tyrimai

Tiriamųjų grupės

30 s galingumas (W)

La (mmol/l)

Maks.

W/kg

Vid.

W/kg

 

1

E

1042,5 ±

130,9

13,3 ±

2,2

730,4 ±

80,4

9,3 ± 1,1

12,9 ± 1,3

K

1168,0 ±

433,8

13,7 ±

4,7

785,1 ±

330,6

9,0 ± 3,5

13,5 ± 1,2

 

2

E

1130,6 ±

132,1

14,5 ±

2,3

798,1 ±

82,6

10,2 ± 1,4

12,8 ± 1,7

K

1219,4 ±

394,0

13,8 ±

4,2

835,1 ±

270,6

9,5 ± 2,9

13,4 ± 1,6

Skirtumo patikimumas p

 

1–2

E

0,039*

0,086

0,015*

0,03*

0,410

K

0,387

0,471

0,351

0,374

0,428

Pastaba: *p < 0,05.

 

Eksperimentinės grupės narių ramybės pulso dažnis sumažėjo nuo 65,6 ± 1,7 iki 58,9 ± 2,0 k./ min (p < 0,01), o reakcijos į standartinį fizinį krūvį sumažėjimas taip pat statistiškai patikimas – nuo 128,5 ± 2,4 iki 118,4 ± 2,5 k./min (p < 0,01). Todėl eksperimentinės grupės narių kraujotakos sistemos funkcinį pajėgumą parodantis Rufjė indeksas dėl maisto papildų komplekso vartojimo pagerėjo vidutiniškai nuo 6,4 ± 0,6 iki 4,4 ± 0,7, ir šis pagerėjimas buvo statistiškai patikimas (p < 0,05) (3 lentelė). Kontrolinės grupės tiriamųjų kraujotakos sistemos rodiklių pokyčiai buvo statistiškai nepatikimi.

Tiriamųjų aerobiniam pajėgumui įvertinti naudotu VO2max nustatymo dujų analizatoriumi metodu atskleista, kad eksperimentinės grupės narių absoliutusis VO2max kito statistiškai patikimai, nuo 3,34 ± 0,40 iki 3,90 ± 0,51 l/min, o santykinis – nuo 42,0 ±

8,2 iki 49,7 ± 7,8 ml/min/kg (p < 0,05) (3 lentelė). Kontrolinės grupės tiriamųjų VO2max rodikliai eksperimento laikotarpiu kito statistiškai nepatikimai.

Mūsų tyrimai parodė, kad maisto papildų komplekso vartojimas sportininkų kraujodarai įtakos neturėjo. Tiriamųjų kraujyje hemoglobino koncentracija ir jo hematokritas eksperimento laikotarpiu nekito. Po 20 dienų trukusio maisto papildų komplekso vartojimo statistiškai reikšmingų kraujo sudėties rodiklių pokyčių nebuvo. Kontrolinės grupės narių reikšmingų kraujo sudėties pokyčių taip pat nebuvo. Sportininkų biocheminių kraujo tyrimo rodiklių analizė atskleidė, kad cholesterolio koncentracija visų tiriamųjų kraujyje neviršijo normos ribų (4 lentelė). Per eksperimento laikotarpį vidutiniai eksperimentinės grupės tiriamųjų cholesterolio kiekio kraujyje rodikliai praktiškai nekito. Trigliceridų kiekis eksperimentinės grupės tiriamųjų kraujyje padidėjo nuo 1,29 ± 0,17 iki 1,47 ± 0,29 mmol/l, tačiau šis padidėjimas buvo statistiškai nepatikimas, o jų koncentracija neviršijo normos ribos.

Tyrimo rezultatų aptarimas

Apžvelgus literatūros šaltinius, nagrinėjančius aukštesniųjų grybų poveikį, matyti, kad dauguma jų yra skirti poveikio eksperimentiniams gyvūnams (Zhu et al., 1998) arba žmonių klinikinių tyrimų rezultatų analizei (Yan et al., 2014).

Mūsų tyrimų rezultatai ir literatūros šaltinių analizė parodė, kad 20 dienų trukmės „Linčži“ ir eliksyro „Feniksas“ komplekso vartojimas neturėjo įtakos tiriamųjų fiziniam išsivystymui, bet maisto

  • lentelė

Sportininkų, vartojusių maisto papildo „Linčži“ ir eliksyro „Feniksas“ kompleksą ir jo nevartojusių, aerobinio pajėgumo rodiklių kaita (X ± S)

 

Tyrimai

 

Tiriamųjų grupės

 

Rufjė indeksas

 

Ramybės PD (k./min)

PD po standartinio fizinio krūvio (k./min)

PD po 60 s atsigavimo (k./min)

VO2max

 

PD (k./min)

 

l/min

 

ml/min/kg

1

E

6,4 ± 2,2

65,6 ± 1,7

128,5 ± 2,4

80,3 ± 2,3

187,0 ± 12,5

3,34 ± 0,40

42,0 ± 6,6

K

7,4 ± 3,7

65,2 ± 2,8

135,8 ± 4,9

86,7 ± 4,4

186,0 ± 17,8

3,23 ± 0,62

36,5 ± 4,5

2

E

4,4 ± 2,7

58,9 ± 2,0

118,4 ± 2,5

75,7 ± 2,9

184,0 ± 13,1

3,90 ± 0,51

49,7 ± 7,8

K

6,1 ± 3,2

62,0 ± 2,4

126,0 ± 3,8

85,0 ± 3,7

186,0 ± 16,3

3,45 ± 0,7

38,7 ± 6,0

Skirtumo patikimumas p

1–2

E

0,014*

0,008**

0,004**

0,068

1,757

0,035*

0,026*

K

0,196

0,201

0,063

0,323

0,058

0,206

0,160

Pastabos:. *p < 0,05; **p < 0,01.

 

  • lentelė

Sportininkų, vartojusių maisto papildo „Linčži“ ir eliksyro

„Feniksas“ kompleksą ir jo nevartojusių,

kraujo morfologinių ir biocheminių rodiklių kaita (X ± S)

 

 

Tyrimai

Tiriamųjų grupė E

Tiriamųjų grupė K

Hb (g/l)

Ht (proc.)

CHL

(mmol/l)

TG

(mmol/l)

Hb (g/l)

Ht

(proc.)

1

158,9 ±

10,6

46,3 ± 3,0

5,1 ± 0,9

1,3 ± 0,2

158,2 ±

7,3

46,1 ± 2,3

2

156,5 ±

10,3

45,7 ± 3,0

5,1 ± 0,9

1,5 ± 0,3

155,7 ±

9,5

45,2 ± 2,8

Skirtumo patikimumas p

0,273

0,296

0,497

0,074

0,252

0,207

 

papildų kompleksas teigiamai veikia sportininkų anaerobinio alaktatinio raumenų galingumo rodiklius, kai raumenų mechaninės energijos gamyboje vyrauja adenozintrifosfato (ATF) resintezė iš kreatinfosfato (KF). Toks energijos gamybos būdas vyrauja žaidėjų, taip pat ir kitų sportininkų organizme, kai intensyvus darbas trunka nuo 2 iki 10 s.

Per tiriamąjį laikotarpį mišrus anaerobinis alaktatinis-glikolitinis raumenų galingumas atliekant 30 s trukmės testą didėjo. Laktato koncentracijos stabilumas tiriamųjų kraujyje didėjant darbo galingumui rodo teigiamą šių maisto papildų komplekso poveikio rezultatą. Iš mūsų gautų tyrimų duomenų matyti, kad vartoti papildai didžiausią teigiamą poveikį turėjo sportininkų aerobiniam pajėgumui skatindami VO2max didėjimą. Net keturi kraujotakos sistemos ir aerobinio

pajėgumo rodikliai eksperimento laikotarpiu pakito statistiškai patikimai. Tai yra gera prielaida šiuos papildus vartoti ištvermę lavinantiems sportininkams.

Literatūros šaltiniuose pastaruoju metu atsiranda vis daugiau mokslinių tyrimų duomenų, kurie rodo nevienareikšmišką kininio grybo Cordyceps sinensis įtaką sportininkų organizmo adaptacijai prie fizinių krūvių. Vienuose darbuose (Smith, 2001; Earnest et al., 2004) rašoma apie šio grybo teigiamą įtaką dviratininkų ištvermės ugdymui, kituose (Parcell et al., 2004) teigiama, kad kordicepsas nėra labai reikšmingas treniruotų dviratininkų VO2max ir anaerobinės apykaitos  slenksčio lygiui. Galima išskirti

Walker (2006) darbą, kuriame analizuojami kordicepso įtaką tyrinėjusių kitų autorių duomenys, tarp jų ir duomenys apie moterų, vartojusių šio grybo preparatus, vidutinių ir ilgų nuotolių bėgimo rezultatų gerėjimą. Mokslininkai su kordicepso vartojimu taip pat susiejo Kinijos bėgikių, gerinusių pasaulio ilgųjų nuotolių bėgimo rekordus, laimėjimus (Steinkraus, Whitfield, 1994), pastebėjo teigiamą kininio grybo Cordyceps sinensis įtaką riebalų metabolizmui ilgai

trunkančio fizinio krūvio metu (Nicodemus et al., 2001), tyrinėjo trumpai trunkančio grybo Cordyceps sinensis vartojimo įtaką profesionalių dviratininkų fiziniam darbingumui (Buchnan et al., 2001), kinų mokslininkai (Yong-Lu et al., 1997) nurodė galimybę panaudoti kininį grybą Cordyceps sinensis sportininkų ištvermei ir reakcijos greičiui ugdyti. Įdomūs duomenys pateikti apie didelio meistriškumo dviratininkų, tris mėnesius vartojusių kordicepso ir „Linčži“ kapsules, hormonų testosterono ir kortizolio santykio kaitą (Rossi et al., 2014). Tyrėjų nuomone, šis santykis statistiškai patikimai padidėjo.

Ištvermę lavinantiems sportininkams dažnai tenka treniruotis ir dalyvauti varžybose aukštikalnėse. Aprašytas tyrimas (Chen et al., 2014), kurio metu nustatytas biologiškai aktyvių medžiagų Rhodiola crenulata ir Cordyceps sinensis poveikis sportininkų, dvi savaites besitreniruojančių aukštikalnėse, organizmui. Jų dienos maisto racioną papildžius 1400 mg Rhodiola crenulata ir 600 mg Cordyceps sinensis suaktyvėjo kraujodara, padidėjo aerobinis pajėgumas. Taip pat kitų tyrėjų (Colson et al., 2005) teigiamai įvertinta iš grybų Cordyceps sinensis ir Rhodiola rasea pagaminto maisto papildo komplekso įtaka dviratininkų raumenų galingumui.

Taigi, apžvelgus literatūros šaltinius matyti, kad dauguma autorių pažymi teigiamą maisto papildų, gaminamų iš aukštesniosios klasės grybų, įtaką tiriamųjų aerobiniam pajėgumui. Iš esmės mūsų tyrimo duomenys taip pat patvirtina šią nuomonę.

Išvados

20 d. trukmės natūralių, biologiškai aktyvių maisto papildų „Linčži“ ir eliksyro „Feniksas“ komplekso vartojimas turėjo teigiamą įtaką tiriamųjų vienkartinio raumenų susitraukimo galingumui ir anaerobiniam alaktatiniam-glikolitiniam galingumui, kuris per eksperimento laikotarpį padidėjo statistiškai patikimai.

Maisto papildų kompleksas teigiamai veikė tiriamųjų kraujotakos ir kvėpavimo sistemos funkcinę būklę. Eksperimentinės grupės narių ramybės pulso dažnis sumažėjo vidutiniškai nuo 65,6 ± 1,7 iki 58,9 ± 2,0 k./min. Po  standartinio  fizinio  krūvio pulso dažnis sumažėjo nuo 128,5 ± 2,4  iki 118,4 ± 2,5 k./min (p < 0,01), todėl maisto papildų kompleksą vartojusiųjų Rufjė indeksas pagerėjo nuo 6,4 ± 0,6 iki 4,4 ± 0,7.

Sportininkų aerobinį pajėgumą apibūdinantis

VO2max dėl maisto papildų komplekso vartojimo padidėjo nuo 42,0 ± 8,2, iki 49,7 ± 7,8 ml/min/kg.

Per eksperimento laikotarpį kraujo morfologiniai ir biocheminiai rodikliai kito nedaug.

Apibendrinus visus tyrimo rezultatus galima daryti išvadą, kad maisto papildų „Linčži“ ir eliksyro

„Feniksas“ kompleksas daro didesnę įtaką tiriamųjų kraujotakos ir kvėpavimo bei aerobinio pajėgumo funkcijoms nei raumenų galingumui trumpai trunkančio darbo metu.

LITERATŪRA

  1. Boh, B., Berovic, M., Zhang, J., Zhi-Bin, L. (2007). Ganoderma lucidum and its pharmaceutically active compounds. Biotechnology Annual Review, 13, 265–301.

  2. Buchanan, A., Roberts, J., Smales, , Jones, N. (2001). Short term administration of Cordymax Cs-4as a means to enhance maximal aerobic capacity. Canadian Journal of Applied Physiology, Conference Proceedings, 248.

  3. Chen, S., Li, Z., Krochmal, R., Abrazado, M., Kim, , Cooper, C. (2010). Effect of Cs-4 (Cordyceps sinensis) on exercise performance in healthy older subjects: a double- blind, placebo-controlled trial. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 16(5), 585–590.

  4. Chen, C. , Hou, C. W., Bernard, J. R., Chen, C. C., Hung, T. C., Cheng, L. L., Liao, Y. H., Kuo, C. H. (2014). Rhodiola crenulata- and Cordyceps sinensis-based supplement boosts aerobic exercise performance after short- term high altitude training. High Altitude Medicine and Biology, 15(3), 371–379.

  5. Colson, N., Wyatt, F. B., Johnston, D. L., Auytrey, L. D., Fitzgerald, Y. L., Earnest, C. P. (2005). Cordyceps sinensis- and Rhodiola rosea-based supplementation in male cyclists and its effect on muscle tissue oxygen saturation. Journal of Strength and Conditioning Research, 19(2), 358–363.

  6. Earnest, , Morss, G. M., Wyatt, F., Jordan, A., Colson, S., Church, T. S., Fitzgerald, Y., Autrey, L., Jurca, R. Lucia,

  7. (2004). Effects of a commercial herbal-based formula on exercise performance in cyclists. Medicine and Science in Sports and Exercise, 36(3), 504–509.

  8. Gupta, R., Neg,  (2010). Cordyceps sinensis (Yarsa  Gamboo): A high  value  medicinal  mushroom. In:

  9. Maheshuary, R.   Dubey,   R.   Saravanamuthu (Eds.),

Industrial Exploitation of Microorganisms (p. 107–128).

  1. Hultman, E., Greenhaff, L. (1992). Food stores and energy reserves. Endurance. In: R. J. Shephard and

  2. O. Astrand (Eds.), Sport (p. 127–135). New-York.

  3. Jeukendrup, A., Gleeson, M. (2010). Sport Nutrition. An Introduction to Energy Production and Performance. Champaign, IL: Human

  4. Jones, S, Janardhanan,   K.  (2000).  Antioxidant  and antitumor activity of Ganoderma lucidum (Curt: Fr)

  5. Karst-Reishi from South India. International Journal of Medicinal Mushrooms, 2, 195–200.

  6. Koh, H., Kim, K. M., Kim, J. M., Song, J. C., Suh, H. J. (2003). Antifatigue and antistress effect of the hot-water fraction from mycelia of Cordyceps sinensis. Biological and Pharmaceutical Bulletin, 26(5), 691–694.

  7. Kuo, , Tsai, W., Wang, J., Chang, S., Lin, C., Shiao,

  8. (2001). Regulation of bronchalveolar lavage fluids cell

function by the immunomodulatory agent from Cordyceps

sinensis. Life Science, 68(9), 1067–1082.

  1. Lei, J, Chen, J, Guo, (1992). Pharmacological study on Cordyceps sinensis. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi, 17(6), 364–366.

  2. Liu, , Li, J., Kong F., Lin, J., Gao, Y. (1998). Induction of immunomodulating cytokines by a new polysaccharide– peptide complex from culture mycelia of Lentinus edodes. Immunopharmacology, 40(3), 187–198.

  3. Maughan, R. J, Depiesse, , Geyer, H. (2007).  The use of dietary supplements by athletes. Journal of Sports Sciences, 25(1), 103–113.

  4. Nicodemus, K., Hagan, R., Zhu, J., Baker, C. (2001). Supplementation with cordyceps Cs-4 fermentation product promotes fat metabolism during prolonged exercise. Medicine Science and Sport Exercise, 33, 164–168.

  5. Parcell, A., Smith, J., Schulthies, S., Myrer, , Fellingham, G. (2004). Cordyceps sinensis (CordyMax Cs-

4) supplementation does not improve endurance exercise performance. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 14(2), 236–242.

  1. Rossi, , Buonocore, D., Altobelli, E., Brandalise, F., Cesaroni, V., Iozzi, D., Savino, E., Marzatico, F. (2014). Improving training condition assessment in endurance cyclists: Effects of Ganoderma lucidum and Ophiocordyceps sinensis dietary supplementation. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2014: 979613, doi: 10.1155/2014/979613.

  2. Saltarelli, R., Ceccaroli, , Iotti, M., et al. (2009). Biochemical characterisation and antioxidant activity of mycelium of Ganoderma lucidum from Central Italy. Food Chemistry, 116(1), 143–151.

  3. Sheena, N., Lakshmi, B., Janardhanan, K. K. (2005). Therapeutic potential of Ganoderma lucidum (Fr.) Karst. Natural Product Radiance, 4, 382–386.

  4. Skernevičius, J., Raslanas, A., Dadelienė, R. (2004).

Sporto mokslo tyrimų metodologija. Vilnius: LSIC.

  1. Smith, J. M. (2001). Cordyceps sinensis (Cordymax Cs-4) does not improve endurance performance in male competitive cyclists: Thesis/dissertation:

  2. S. Brigham Young University.

  3. Steinkraus, D., Whitfield, J. (1994). Chinese caterpillar fungus and world record runners. American Entomology, 40, 235–239.

  4. Stojković, S., Barros, L., Ricardo, C., et al. (2014).Adetailed comparative study between chemical and bioactive properties of Ganoderma lucidum from different origins. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 65(1), 42–47.

  5. Walker, B. (2006). Does Cordiceps sinensis ingestion aid athletic performance? Strength and Conditioning Journal, 28(2), 21–23.

  6. Wasser, P. (2010). Medicinal mushroom science: history, current status, future trends and unsolved problems. International Journal of Medicinal Mushrooms, 12(1), 1–16.

  7. Yan, F., Wang, , Zhang, Y. (2014). Polysaccharides from Cordyceps mycelium ameliorate exaustive swimming exercise-induced oxidative stress. Pharmaceutical Biology, 52(2), 157–161.

  8. Yong-Lu, , Yin, L., Yung-Wang, Y., Chang-Xoo, L. (1997). Studies on pharmacological activities of cultivated Cordyceps sinensis. Phythoteraphy Research, 11, 237–239.

  1. Zhu, J., Halpern, G., Jones, K. (1998). The scientific rediscovery of an ancient Chinese herbal medicine: Cordyceps sinensis. Part I. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 4, 289–303.

  1. Zhu, J., Rippe, J. (2004). CordyMax enhances aerobic capability, endurance performance, and exercise metabolism in healthy, mid-age to elderly sedentary The Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology, 18(5), 931.

INFLUENCE OF FOOD SUPPLEMENTS LINCHZHI AND FOHOW ORAL LIQUID COMPLEX ON ATHLETES’ BODY

Prof. Dr. Habil. Kazys Milašius, Prof. Dr. Rūta Dadelienė

Lithuanian University of Educational Sciences

SUMMARY

At certain stages  of  sporting  activity  where great training loads prevail, athletes’ food must be supplemented by the products bearing higher biologic value. However, widely used food supplements do not always provide the desired effect, as it occurs rather often that biologically active substances, found in the supplements, cause the side effect and thus are not able to fulfill the desirable body bioregulation. Natural and rich in biologically active food substances products are to be found. The greater attention is paid to the food supplements products using cordyceps (Cordyceps sinensis) and linchzhi (Gonoderma lucidum), shiitake (Lentinus edodes) mushrooms. The growing attention of the scientists and  clinics  practitioners  towards  the curing mushrooms based remedies worldwide is related to the detected unique immunomodulation and cytoprotective effect of these extracts.

Review of literature sources provide clear evidence on the benefits of Cordyceps sinensis and Gonoderma lucidum consumption, as well as on their basis produced Fohow Oral Liquid, used for treatment of various diseases. However, the number of scientific researches dealing with the influence of these food supplements on healthy subjects’ body is not sufficient yet. The aim of this work was to carry out the study on natural food supplements Fohow Linchzhi capsules, produced by ‘Fohow Health Products Co’ company, and Fohow Oral Liquid complex’s influence on athletes’ body.

The research, aimed at establishing the influence of Linchzhi capsules and Fohow Oral Liquid complex (produced by Chinese company ‘Fohow’) on athletes’ body and functional capacity, as well as on blood morphological and biochemical changes,  embraced the students of Lithuanian University of Educational Sciences, engaged into the program of Physical Education. These students combine both their training and studying processes. 28 investigated students participated in the research, their age varied from 20 to 23 years. The investigated were split into experimental and control groups. Members of the experimental group, made from 15 investigated subjects, used to consume the complex of food supplements for 20 days. The complex consisted of one Linchzhi capsule (620 mg) and 30 ml of Fohow Oral Liquid. The members of the control group, compiled from 13 investigated subjects, did not consume any food supplements. The first testing was carried out before the intake of food supplements, and the second testing was performed in 4–5 days after having finished food supplements complex consumption for 20 days period. During the research there were measured body development, muscle power in various energy production zones, psychomotor functions, functional capacity, blood morphological and biochemical indices. The research data were processed using the methods of mathematical statistics. According to the research results, consumption of natural biologically active food supplements Linchzhi and Fohow Oral Liquid complex for 20 days had positive influence on single muscle contraction power, anaerobic alactic glycolytic power of the investigated; statistically significant increase of the latter was established during the experimental period. The food supplements complex had a positive impact on the functional condition of blood respiratory system of the investigated. Ruffier index of the experimental group members during the period of food supplements consumption used to increase from 6.4 ± 0.6 to 4.4 ± 0.7, while resting heart rate decreased from 65.6 ± 1.7 to

58.9 ± 2.0 b/min. After the carried standard physical

work,   pulse  rate  decreased  from  128.5   ±  2.4   till

118.4 ± 2.5 b/min (p < 0.01). Aerobic capacity of the athletes has increased due to the food supplements consumption:  VO2max  shifted  from  42.0   ±  8.2  to

49.7  ±  7.8  ml/min/kg  (p <  0.05).  During  the period

of the experiment, there were no significant changes established in blood morphological and biochemical indices, and all the indices of the control group members were of less change.

Keywords: food supplements, Linchzhi, Fohow Oral Liquid, physical working capacity, functional capacity.

Kazys Milašius

Lietuvos edukologijos universiteto

Sporto ir sveikatos fakulteto Sporto metodikos katedra Studentų g. 39, LT-08106 Vilnius

Gauta 2015-12-11

Patvirtinta 2016-03-07